Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Což takhle
dát si Lopuch?

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 27.5.2012 17:09  21309
Sapík vaří na Primě šneky.
Ale protože každej nejí šneky, tak si je uděláme z kuřecích srdíček.

Takže my si asi uvaříme ledvinky. Jenže protože vnitřnosti nejim, tak si je uděláme z lososa.
shelle Shelle - Good Service 27.5.2012 11:04  21308
Vanda [21306]: Jj, kynute, experimentuji s drozdim ted cerstvym :)

DIky za recept. Akorat jsem si ho rano precetla v polospanku a pak na nej zapomnela, takze ted jsem udelala testo, co minule. Nicmene si to vytisknu. A myslis, ze je musim balit? Nebo muzu udelat ten kulaty a uprostred napln?


zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 27.5.2012 08:23  21307
pri stehovani jsem opet objevila svou oblibenou kucharku - Mary Berry - Velká rodinná kuchařka
prosim pridat do zahlavi, je skvela v tom, ze ukazuje i zakladni postupy s dostatkem fotografii a ma spoustu zajimavych tipu a kombinaci, ktere by me asi normalne nenapadly :-)
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 26.5.2012 22:54  21306
A máš na mysli (doufám) z kynutého těsta? Tak tady máš jeden z receptů od mojí mamky tak, jak jsem si ho zapsala krok po kroku, když jsem se to od ní učila. Těsto vypadá hodně mastně, tak jen aby ses toho pak nelekla. A hlavně si to přepočítej na menší množství. My na hody to ale vždycky spíš násobíme... A receptů na moravské koláče je asi tisíc (ale v zásadě podobné), v každé dědině se pečou "jiné" a každá ženská má ten svůj modifikovaný recept - ale ráda vyzkouší od sousedky...

OLEJOVÉ KOLÁČE
(asi 7 plechů à 48 koláčích, Ø syrového koláče 2,5-3 cm)

1) KVÁSEK :
1/2 l vlažného mléka
5 dkg cukru
84 g kvasnic (2 balené kostky à 42 g) – rozdrobit, nechat vzejít kvásek

2) UŠLEHAT :
8 žloutků + 2 celá vejce
15 dkg mletého cukru – vyšlehat do pěny, pak do toho postupně přišlehat 4 dcl oleje – vznikne řidší majonézovitá hmota

Do této hmoty se vleje vzejítý kvásek a smíchá se vše dohromady. Může se přidat 1 polévková lžíce rozpuštěného sádla a 1/2 dcl rumu.

Do vzniklé hmoty zamíchat :
1 kg hladké mouky – je možné míchat 1:1 s polohrubou moukou
1/2 lžičky soli
Důkladně vymísit! Nejlépe přímo rukou nadzvedávat těsto, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu, a tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy a je lesklé. Pokud by bylo těsto příliš řídké (záleží na velikosti vajec), může se přidat až 10 dkg hladké mouky.
Nechat vykynout asi 1,5 hod., vyhazujeme kávovou lžičkou malé bochánky (velikost asi jako necelá káv. lžička), roztáhnout, naplnit nádivkou – viz bod 3).
Po zabalení se koláče namáčejí nejprve v rozšlehaných žloutcích s mlékem a pak v posypátku (hl.mouka, ml.cukr, máslo).
Dát na plech a nechat kynout ještě asi 1/2 hod.
Péct v předehřáté troubě na 180°C asi 12 min. (podle toho, jak která trouba peče - hlídat!)


3) NÁDIVKA
2 kg tvarohu (8 kostek à 250 g)
2 žloutky
1/4 kg mletého cukru (podle chuti)
1/4 balíčku vanilkového pudinku
hrozinky – klást až na nádivku v koláčích
Pozor! Tvaroh se musí vyskládat z obalů na utěrku, zabalit, pak ještě zabalit do větší vrstvy novin, zatížit a nechat 1 den, aby z tvarohu vytekla přebytečná voda. Pokud by byl tvaroh příliš vodnatý, koláče by nešly zabalit a trhaly by se.

Používá se i jakákoliv jiná nádivka – z ořechů, máku, povidel.
shelle Shelle - Good Service 26.5.2012 21:15  21305
Vanda [21304]: A nechces se podelit o nejaky osvedceny recept? I kdyz hlavne pak ty pecici casy asi me desi :) Zatim jsem vymyslela, ze mozna bych to, jako udelala kolac na pekac a jen par kolacku na zkousku. Kdyby se nepovedly, at aspon je ten normalni kolac k jidlu :)
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 26.5.2012 21:05  21304
Naopak! Koláče by měly být z hladké mouky.
shelle Shelle - Good Service 26.5.2012 19:11  21303
kolaceChci zitra zkusit kolace, teda kolacky. Recepty maji vetsinou hrubou ci polohrubou mouku. Myslite, ze to testo z buchet ci ovocneho kolace s hladkou to nijak moc nezkazi?
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 25.5.2012 21:09 - Oblíbené kluby (21:53) 21302
mrcos [21301]: Na žampiony mám stejný názor. Ani se mi do tohoto jídla až tak moc houby nehodí (a W by to stejně nejedl). Kupodivu jsem našla v lednici 3 mrkve.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 25.5.2012 21:04  21301
Anka [21299]: A kdo nemá žádný houby... :) Osobně bych tam mnohem radši viděl jiný houby (třeba hlívu). Žampiony se cpou všude, se mi zdá. A přitom to takovej zázrak není. Kor když na ně někdo zřejmě má alergii...
vegasss7771 25.5.2012 19:11  21300
Zapečené brambory se smetanouINGREDIENCE:

Brambory, cibule, česnek, smetana ke šlehání, sůl, pepř.

Postup: Nevařené brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč lehce vylijeme olejem a klademe první vrstvu brambor.

Osolíme, opepříme a poklademe plátky nakrájené cibule a rozmačkáme stroužek česneku. Takto uděláme dvě vrstvy a zakryjeme opět bramborami. Zalijeme to celé smetanou a pak dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

Pečeme zhruba 45 minut a pak můžeme hned servírovat.

Je to taková dobrá lehká večeře a chutná i masožravcům.

Dobrou chuť.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 25.5.2012 18:09 - Oblíbené kluby (21:53) 21299
Aha, ty to máš bez kořenové zeleniny. Žampiony neseženu určitě. Asi bude na víně s brusinkami...
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 25.5.2012 18:08 - Oblíbené kluby (21:53) 21298
ziggy [21292]: Jo to jsem úplně zapomněla dodat, kuře se u nás smí dělat jen jako curry masala.

ullicnik [21294]: Veškerá sladká jídla jsou max. dezerty, ne jídla.

mrcos [21296]: Ano, to bylo nakonec v plánu. Jenže jsem těsně před nákupem zjistila, že nemám peněženku a že zůstala v kanclu, kde už nikdo není a klíč mám doma. Takže jsem na nádraží odchytila máti, půjčila si od ní litr a uvidím, co zítra seženu tady v Jednotě. Obávám se, že kořenová zelenina nebude. Jako obvykle.
ziggy 25.5.2012 17:07  21297
chci se zeptat, jak dlouho mi v lednici vydrží doma vyrobené pesto? třeba ze sušených rajčat atp? zavřené ve skleničce pochopitelně..

mrcos: tyjo, to vypadá moc dobře, kopíruju si .. dík
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 25.5.2012 16:07  21296
Anka [21289]: Třeba takhle? (repost od Mikose z FB)

Boeuf Bourguignon (burgundské hovězí) je klasika francouzské kuchyně. Vařil jsem jej poprvé a neměl jsem malé cibulky (nahradil jsem je středně velkými cibulemi nakrájenými na čtvtky), přesto byl výsledek naprostá chuťová extáze. Příprava je trochu delší, ale rozhodně stojí za to.

Ingredience:
- 750 ml kvalitního červeného vína (nejlépe pravé burgundské, ale stačí i nějaký pozdní sběr z Moravy - rozhodně ovšem ne žádný krabičák, Sklepmistr nebo podobné hnusy, chuť vína je v tomto receptu extrémně důležitá)
- 600 g hovězí kýty
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček černého pepře
- svazeček čerstvého tymiánu, rozmarýnu a majoránky (případně lze nahradit 1 vrchovatou lžičkou tymiánu a majoránky a 1/2 lžičky rozmarýnu)
- 100 g slaniny
- máslo
- olivový olej
- 8 malých cibulek (v případě nouze nahradíme cibulí nakrájenou na čtvrtky)
- 150 g malých žampionů
- 2 cl koňaku (lze nahradit Metaxou)

Postup:
1.) maso nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, cibuli a mrkev na kroužky, malé cibulky ponecháme v celku
2.) dáme do mísy, zalijeme červeným vínem, přidáme koření a bylinky, přikryjeme a necháme 12 - 24 hodin marinovat
3.) slijeme víno, vybereme maso a zeleninu a necháme okapat
4.) do hrnce dáme vyškvařit slaninu, přidáme plátek másla a dozlatova na něm opečeme zeleninu vyjmutou z marinády. Zeleninu poté z hrnce vyjmeme.
5.) v hrnci pořádně rozpálíme olivový olej a na něm zprudka ze všech stran osmahneme maso (aby se zatáhlo) spolu s na plátky nakrájeným česnekem
6.) do hrce přidáme zpět osmaženou zeleninu, zalijeme vínem z marinády (včetně koření a bylinek), osolíme, přikryjeme poklicí a necháme 2,5 hodiny dusit na mírném plameni
7.) před koncem vaření si oloupeme žampiony, rozpulíme je, na pánvičce rozpálíme máslo a v něm půlky žampionů osmahneme
8.) na posledních 10 minut do hrnce s masem přidáme osmahnuté žampiony a koňak
9.) podáváme s čerstvou bagetkou
ullicnik ullicnik 25.5.2012 15:58  21294
Anka [21291]: asi to neni to co bys chtela, ale švestkovvý knedlíky

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt