A máš na mysli (doufám) z kynutého těsta? Tak tady máš jeden z receptů od mojí mamky tak, jak jsem si ho zapsala krok po kroku, když jsem se to od ní učila. Těsto vypadá hodně mastně, tak jen aby ses toho pak nelekla. A hlavně si to přepočítej na menší množství. My na hody to ale vždycky spíš násobíme... A receptů na moravské koláče je asi tisíc (ale v zásadě podobné), v každé dědině se pečou "jiné" a každá ženská má ten svůj modifikovaný recept - ale ráda vyzkouší od sousedky...
OLEJOVÉ KOLÁČE
(asi 7 plechů à 48 koláčích, Ø syrového koláče 2,5-3 cm)
1) KVÁSEK :
1/2 l vlažného mléka
5 dkg cukru
84 g kvasnic (2 balené kostky à 42 g) – rozdrobit, nechat vzejít kvásek
2) UŠLEHAT :
8 žloutků + 2 celá vejce
15 dkg mletého cukru – vyšlehat do pěny, pak do toho postupně přišlehat 4 dcl oleje – vznikne řidší majonézovitá hmota
Do této hmoty se vleje vzejítý kvásek a smíchá se vše dohromady. Může se přidat 1 polévková lžíce rozpuštěného sádla a 1/2 dcl rumu.
Do vzniklé hmoty zamíchat :
1 kg hladké mouky – je možné míchat 1:1 s polohrubou moukou
1/2 lžičky soli
Důkladně vymísit! Nejlépe přímo rukou nadzvedávat těsto, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu, a tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy a je lesklé. Pokud by bylo těsto příliš řídké (záleží na velikosti vajec), může se přidat až 10 dkg hladké mouky.
Nechat vykynout asi 1,5 hod., vyhazujeme kávovou lžičkou malé bochánky (velikost asi jako necelá káv. lžička), roztáhnout, naplnit nádivkou – viz bod 3).
Po zabalení se koláče namáčejí nejprve v rozšlehaných žloutcích s mlékem a pak v posypátku (hl.mouka, ml.cukr, máslo).
Dát na plech a nechat kynout ještě asi 1/2 hod.
Péct v předehřáté troubě na 180°C asi 12 min. (podle toho, jak která trouba peče - hlídat!)
3) NÁDIVKA
2 kg tvarohu (8 kostek à 250 g)
2 žloutky
1/4 kg mletého cukru (podle chuti)
1/4 balíčku vanilkového pudinku
hrozinky – klást až na nádivku v koláčích
Pozor! Tvaroh se musí vyskládat z obalů na utěrku, zabalit, pak ještě zabalit do větší vrstvy novin, zatížit a nechat 1 den, aby z tvarohu vytekla přebytečná voda. Pokud by byl tvaroh příliš vodnatý, koláče by nešly zabalit a trhaly by se.
Používá se i jakákoliv jiná nádivka – z ořechů, máku, povidel.
|