Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 10.10.2012 15:46  22209
Croque en boucheTak dobře, ale chci tady vidět alespoň jednu fotku hotovýho, né že to budu psát jen tak pro srandu králíkům...

Těsto:
1l mléka
500g másla
15g soli
50g cukru

Přivést k varu, odstavit a zasypat 600g hladké prosáté (!důležité, jinak tam budou žmolky) mouky. Zpět na oheň a míchat až se začne odpalovat (jednotky sekund). Lépe nedovařit než převařit, pokud se začne oddělovat máslo z těsta, tak všechno vyhodit a začít znovu.

Přendat do robota a po jednom začít přimíchávat vejce, celkem asi 1200g (ano, je to přes 20 vajec)

Těsto musí mít takovohle konzistenci. Při nabrání na prst musí udělat háček.

Sáčkem s otvorem kolem 8mm uděláme na plech kopečky cca 3cm v průměru a cca 2cm vysoké. Namočeným prstem nebo vidličkou je trochu zatlačíme a potřeme vajíčkem. Pečeme při teplotním spádu, nejprve do horké trouby (kniha říká 250°, já peču při 180° dokud nevyběhnout, potom teplotu snížit (já dávám 140°) a pootevřít dvířka, aby vlhkost mohle ven, je potřeba vnitřek vysušit. Upečené jsou v ten moment, kdy po vytažení plechu nezapadnou (Tigo, já tě varoval :). Já peču půl hodini celkem, kniha čas neříká vůbec.

Krém zvaný "Créme Patissiere", česky žloutkový.
1l mléka
250g cukru
8 žloutků
125g mouky prosáté s 25g vanilkového pudinku, já mám raděj více pudingu a méně mouky.
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku s pudinkem a rozmícháme tak aby nebyly hrudky. Mléko přivedeme k varu a půlku nalijeme do žloutků s cukrem, za stálého míchání rozmícháme. Potom nalijeme žloutky s mlékem do zbytku mléka a pomalu přivedeme k varu. Vaříme minimálně 3 minuty. Po částečném zchladnutí /na míně než 60°/ přidáme půlku másla na kostičky a mícháme to vstřebání Ochutíme rumem dle chuti. Přikrejeme fólií aby se neudělal škraloup a dáme vychladit.

Croque en bouche:
1l odpalovaného těsta
3l žloutkového krému
1kg cukru svařeného na žlutý karamel - 1000g cukru, 200g vody - přivést k varu, odpěnit a pomalu vařit. Němíchat a průběhu varu kraje hrnce otírat štětcem s vodou, aby se netvořili krystaly cukru.

Jednotlivé vychladlé korpusy naplníme krémem a na horní straně potáhneme karamelem (prostě namočit v hrnci). Necháme vychladnout a skládáme do pyramidy, spodní patro jen vyskládáme do kola, karamelem nahoru, další patra skládáme tak, že horní, potažená strana je "pohledová", do boku. Je dobré udžovat cukr dost teplý, když stydne tak houstne a karamelu je potom moc a je tvrdý. Takže průběžne přihřívat a při práci ho mít třeba na utěrkách, nebo platu vajec, aby se neochlazovalo dno hrnce. Vlasy se dělají tak, že do karamelu se namočí metla a potom se s ní rychle mává sem a tam buď rovnou nad hotovou pyramidou, nebo lépe nad ocílkou - na tu se karamel nechytne a vznikne něco na způsob cukrové vaty která se celkem dobře tvaruje.




ziggy 10.10.2012 09:36  22208
hm, toho jsem se trochu bála .. ještě jsem hledala reference na netu a je to dost podobné tomu co píšete tady ..
shelle Shelle - Good Service 10.10.2012 08:43  22207
ziggy [22199]: Mam pocit, ze svagrova take rikala, ze na rizky to je blbe.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 10.10.2012 07:55  22206
vinyl [22204]: Třeba když nás bude dost, tak se Phanny osmělí :) A pak můžeme soutěžit o nejhezčí výsledek.
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 10.10.2012 07:32  22205
i v tom popisu pisou, ze se griluje za pomoci horkeho vzduchu - ten obrazek je podle me trochu zavadejici, navic jestli jsou ty kousky naskladane na sobe, tak uz vubec ne... ty kureci stehynka, jak jsou na dalsim obrazku, mozna udelas...
vinyl vinyl - ...jen si hraju 10.10.2012 07:32  22204
phannyUž když jsem tenhle díl s Profiterols/croque en bouche viděl, říkal jsem si, že to musíme zkusit, a že si řeknu o recept a ty takhle :-(
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 10.10.2012 07:29  22202
ziggy [22199]: ja nvim, jak funguje tohle, ale jestli na podobnem principu, jako ten tefal na odkazu od shelle, tak to je teflonova nadoba, kde se to jidlo pohybuje, takze nelezi ve vrstve oleje, ale je porad v kontaktu s tim teflonem... myslim, ze i u toho philipsu to bude tak, ze se tam ta jedna lzice oleje rozprasi a pak se to zahreje
ziggy 10.10.2012 07:17  22201
co ja vim jak ten mechanismus funguje :-)
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 10.10.2012 07:16  22200
Není jedna lžíce oleje na řízky málo?
ziggy 10.10.2012 07:12  22199
aha,a proc v tom rizky neudelam?protoze podle obrazku z toho mallu to vypada ze rizky v tom jdou. a to plati jak pro ten bez olejovy tak i pro ten s jednou lzici oleje?
donuts Donuts Support your right to arm bears - The Stinky Donuts 10.10.2012 06:36  22198
jj, na hranolky vyborny, ale to je tak vsechno, takze jsem ho daroval v ramci rodiny a vratil se k normalnimu fritaku
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 9.10.2012 20:49  22197
no treba rizky nebo tak v tom neudelas... ja v tom delala pecene brambory, ty byly dobry, ale pak jsem to prodala...
shelle Shelle - Good Service 9.10.2012 20:46  22196
ziggy [22195]: Tak to je to, co myslim ja, http://www.alza.cz/tefal-fz700038-actifry-d116427.htm
ziggy 9.10.2012 20:43  22195
ještě mám pocit, že jsem kdysi četla o nějakém fritáku, který frituje jen s množstvím oleje co se vejde třeba na polívkovou lžíci, ale možná to pletu..
shelle Shelle - Good Service 9.10.2012 20:42  22194
ziggy [22193]: Jestli je to takovy ten od tefalu take, tak to jen muzu rict, ze jsem z toho jedla a moc mi chuntaly hranolky, bych jich snedla kilo.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt