Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Komu se nelení,
tomu se zelení.

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 1.7.2013 13:26  23931
Dnes jedu do SAPA, tak zkusím nakoupit suroviny na:

BUN TCHA (Vietnam)

MASO: 1 kg vepřové krkovičky nebo libového bůčku (ten je lepší) nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme a pokrájíme na kousky asi 4×4×0,5 cm. Lehce osolíme, hojně opepříme a naložíme do následující směsi: 4 –5 lžíc thajské rybí omáčky, 1 lžíce čínské sojové omáčky, 3 větší stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1/2 lžíce rýžového octa, šťáva ze dvou cibulí s lžící medu (pokrájíme, zalijeme medem, promícháme, necháme 4–6 hodin louhovat a vylisujeme (nejlépe v hrnku, jehož vnitřní průměr je o malinko větší, než vnější průměr sklenice, kterou to lisujeme)).
LÁK : Na tenké nudličky pokrájíme kedlubnu a jednu mrkev. Na půlkolečka nakrájíme cibuli a na malinké kousky asi 1/2 červené papriky. Vše zalijeme 1.5 l horké vody (ne vařící), osolíme, přidáme 3–4 lžíce thajské sladké chilli omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 3 lžíce světlé čínské sojovky, 1 lžičku glutasolu, lžíci oleje, pepř a 3–4 nadrcené chilli papričky (pozor – dle pálivosti omáčky). Vše necháme do druhého dne rozležet (důležité, zelenina pustí šťávu a vytvoří typickou chuť). Druhý den dochutíme solí, cukrem a octem. Lák by měl být pálivo, slano, sladko kyselý. Lák podáváme teplý, ne horký.
SALÁT: Do mísy natrháme na menší kousky hlávkový salát (nejlépe více druhů).
PEČENÍ a VAňENÍ : Maso naskládáme do otevíracího opékače a na větším žáru (nejlépe z dohořelého dubového dřeva) z obou stran opečeme. Maso by mělo být dost propečené až křupavé.Vařící vodou zalijeme osolené tenké čínské rýžové nudle (měly by být bez dalších příchutí), necháme asi 5–6 minut změknout a poté slijeme. Nudle by měly být měkké, ale neměly by se rozpadat. Důležité je také načasování – nudle by se měly slévat těsně před vyndáváním masa.
STOLOVÁNÍ: Každému nandáme do misky asi 2–3 dl láku i se zeleninou. Do společné mísy dáme saláty a do další mísy slité rýžové nudle. Na talířek dostane každý strávník porci upečeného masa. Jediným příborem je vidlička či hůlky a ruce. Při konzumaci postupujeme následovně: Na vidličku namotáme porci nudlí (nejlépe si pomůžeme rukou), napíchneme salát, napíchneme kousek masa a vše ponoříme do láku tak, abychom nabrali i kousky zeleniny z láku. Poté již přichází finále a následně šok z vynikající, s ničím neporovnatelné exotické chuti.
aiwai Aiwai alea acta es 27.6.2013 23:56  23930
opkla sem si lilek na musaku a ted mam co delat abych se od nej drzela co nejdal
ziggy 27.6.2013 12:58  23929
tak aspon k něčemu je to debilní počasí dobrý http://www.lidovky.cz/chrestova-sezona-se-prodluzuje-kvuli-zime-a-povodnim-pdu-/dobra-chut.aspx?c=A130626_102932_dobra-chut_ape
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 25.6.2013 23:39  23928
Anka [23925]: Asi jak kde. Já zažil vyučenýho kuchaře, kterej si myslel, že svíčková se má vařit z Knorráckýho prášku.
ziggy 23.6.2013 19:00  23927
Teketapa: nemam ho tu zrovna u sebe a z hlavy to nedam,ale urcite to pujde vygooglit
aiwai Aiwai alea acta es 23.6.2013 16:25  23926
jestli nema spis na mysli hotelovku.Ale i tam je myslim vic praxe
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 23.6.2013 14:50  23925
"Ano, přiznejme, že osnovy jsou nastavené špatně, když žáci mají za dobu studia jen dva týdny praxe. Ve Švýcarsku jsou to čtyři souvislé měsíce. Tam hledejme inspiraci," horlí Žydek

Já teda nevím, ale můj brácha to měl na učňáku tak, že měli vždy týden školu a pak týden praxi přímo v kuchyni (ne školní, ale opravdové). Od prváku.



zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 23.6.2013 14:18  23924
Co muze mit Zydek proti Vankovi?
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 23.6.2013 08:30  23923
ziggy: ten jsem nikdy nedělala. Jak na něj?
ziggy 22.6.2013 22:43  23922
Teketapa: co třešňový crumble? ten u nás doma dost jede..
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 22.6.2013 22:00  23921
Mám v lednici mísu třešní. Nechci dělat marmeládu ani bublaninu. Poradí mi někdo co s nima?
tilka tilka dálky, ty bývaly blíž 22.6.2013 16:04  23920
zblunceKdyž máš toho kopru moc, nasekej do skleničky a přelij horkým octem.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 22.6.2013 13:20  23919
A chce to nechat vydusit na opravdu hustou omáčku, až se to skoro začne chytat k hrnci. Pak je to správně. Tu cibulku tam dát až třeba půl hodiny před koncem, jinak se rozvaří do mrtě.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 22.6.2013 13:19  23918
TheGen [23915]: I se to tam v tom receptu píše, že někdo dává místo rozmarýnu oregano. Já čerstvé oregano nemám a rozmarýn ano, tak vyhrál rozmarýn.

zblunce [23916]: V Bille obvykle mívají. Ale já včera na trhu narazila na bednu, kde byly cibule všech velikostí, tak jsem si nalovila. Byla krása hrabat se v cibuli, která není nahnilá, připlesnivělá a se zelenými výhonky. Sice je to víc loupání, ale zase ji nemusíš krájet ;)
aiwai Aiwai alea acta es 22.6.2013 13:06  23917
jehnata se pasou, ale na podzim vyzkousim

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt