Dnes jedu do SAPA, tak zkusím nakoupit suroviny na:
BUN TCHA (Vietnam)
MASO: 1 kg vepřové krkovičky nebo libového bůčku (ten je lepší) nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme a pokrájíme na kousky asi 4×4×0,5 cm. Lehce osolíme, hojně opepříme a naložíme do následující směsi: 4 –5 lžíc thajské rybí omáčky, 1 lžíce čínské sojové omáčky, 3 větší stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1/2 lžíce rýžového octa, šťáva ze dvou cibulí s lžící medu (pokrájíme, zalijeme medem, promícháme, necháme 4–6 hodin louhovat a vylisujeme (nejlépe v hrnku, jehož vnitřní průměr je o malinko větší, než vnější průměr sklenice, kterou to lisujeme)).
LÁK : Na tenké nudličky pokrájíme kedlubnu a jednu mrkev. Na půlkolečka nakrájíme cibuli a na malinké kousky asi 1/2 červené papriky. Vše zalijeme 1.5 l horké vody (ne vařící), osolíme, přidáme 3–4 lžíce thajské sladké chilli omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 3 lžíce světlé čínské sojovky, 1 lžičku glutasolu, lžíci oleje, pepř a 3–4 nadrcené chilli papričky (pozor – dle pálivosti omáčky). Vše necháme do druhého dne rozležet (důležité, zelenina pustí šťávu a vytvoří typickou chuť). Druhý den dochutíme solí, cukrem a octem. Lák by měl být pálivo, slano, sladko kyselý. Lák podáváme teplý, ne horký.
SALÁT: Do mísy natrháme na menší kousky hlávkový salát (nejlépe více druhů).
PEČENÍ a VAňENÍ : Maso naskládáme do otevíracího opékače a na větším žáru (nejlépe z dohořelého dubového dřeva) z obou stran opečeme. Maso by mělo být dost propečené až křupavé.Vařící vodou zalijeme osolené tenké čínské rýžové nudle (měly by být bez dalších příchutí), necháme asi 5–6 minut změknout a poté slijeme. Nudle by měly být měkké, ale neměly by se rozpadat. Důležité je také načasování – nudle by se měly slévat těsně před vyndáváním masa.
STOLOVÁNÍ: Každému nandáme do misky asi 2–3 dl láku i se zeleninou. Do společné mísy dáme saláty a do další mísy slité rýžové nudle. Na talířek dostane každý strávník porci upečeného masa. Jediným příborem je vidlička či hůlky a ruce. Při konzumaci postupujeme následovně: Na vidličku namotáme porci nudlí (nejlépe si pomůžeme rukou), napíchneme salát, napíchneme kousek masa a vše ponoříme do láku tak, abychom nabrali i kousky zeleniny z láku. Poté již přichází finále a následně šok z vynikající, s ničím neporovnatelné exotické chuti. |