Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
vinyl vinyl - ...jen si hraju 13.8.2013 08:50  24113
jako bys nemoh udělat divočáka se šípkovou nebo na smetaně!! :-)
scalex Scalex 13.8.2013 07:49  24112
Prase na kole

Množství: 6 porcí
1,5 kg plece nebo kýty z divočáka (vcelku)
směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), přinejhorším koupené "Halali" bez nálevu (2 balení)
3 střední cibule
3 dl červeného vína (ideálně nějaké plné, těžké)
3 dl Coca cola (pravá Coca Cola a hlavně nedietní! Bez umělých sladidel, s cukrem!)
rybízová (nebo jiná výrazně kyselá) zavařenina
naložené brusinky
divoké koření (mleté nové koření, mletý nebo drcený jalovec, mletý černý pepř, mletý kmín, trocha mletého hřebíčku)
sůl
jíška

1. Maso osolíme, okořeníme divokým kořením a naložíme do pekáče do směsi nastrouhané kořenové zeleniny, hrubě pokrájené cibule a červeného vína. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Maso během té doby alespoň 2 - 3x otočíme, aby do něj nálev dobře pronikl ze všech stran.

2. Druhý den pekáč vložíme do trouby a maso dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, zeleninovo-vinný základ do hladka rozmixujeme a do něj přidáme kyselou rybízovou marmeládu, trochu naložených brusinek a přilijeme asi polovinu množství Coly. Vždy to trochu svaříme a pak zase dolijeme colu, a tuto redukci opakujeme, dokud nemá sos požadovanou sílu (zjistíme ochutnáváním). V případě použití sladší zavařeniny by coly bylo potřeba méně - dávkování se nedá popsat přesně, musíme zkrátka ochutnávat.

3. Nakonec sos lehounce zahustíme jíškou (v případě kupované granulované jíšky je lepší tmavá jíška), maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podávávame s houskovými knedlíky.
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 12.8.2013 20:55  24111
Scalex [24110]: sup sem s receptem... manzel je koloholik :-)
scalex Scalex 12.8.2013 19:12  24110
Tigo: proto se to tak jmenuje. 8^)

Vinyl: no vidíš, a já jim pozornost věnoval, zkusil to uvařit a shledal jídlo chutným. 8^) Ona cola zas tak prasácká není (na vaření), je tam voda, bylinná složka a spousta cukru. Jako nápoj to prasácké je (kvůli tomu cukru), jako surovina do omáčky to ovšem má své kouzlo. Zkoušel jsem tři varianty té omáčky. Jednu bez cukru i bez coly, jednu s colou a jednu se zkaramelizovaným cukrem. Ta cukrová byla taky dobrá, ale už to tu chuť hodilo někam jinam, kde mi to až tak nesedělo. Ta colová varianta mi z těch tří chutnala nejvíc. Za mdlý nijaký chřest bych to nikdy nevyměnil. 8^)

Jo a to prase musí být divoký. Zkoušel jsem to s domestikovanou verzí a moc mi to nešmakovalo.
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 12.8.2013 18:54  24109
Scalex [24107]: Notnou chvili jsem se zabyvala predstavou prasete na bicyklu...
vinyl vinyl - ...jen si hraju 12.8.2013 16:08  24108
ScalexNějaký recepty používající colu jsem viděl, ale vzhledem k prasáckosti této ingredience nevěnoval pozornost. Včera koupil v Bile 3 kila vepřových kosti alias žebra s málem masa, kilo za 5kč :-) a už se pečou, stačí sůl a pepř :-)
scalex Scalex 12.8.2013 15:42  24107
BigDejvid: Tak to je v podstatě ptačí variace na mé oblíbené "prase na kole" (akorát tady není na kole, ale na zkaramelizovaném cukru). Není špatné to naložené maso kromě zeleniny okořenit i divokým kořením (alespoň jalovec, nové koření a trocha mletého bobkáče).

vinyl vinyl - ...jen si hraju 12.8.2013 14:34  24106
nechybí tam něco? Ta omáčka je jen z vína? I do hovězího po burgundsku se dává víno tak 1:1 s vývarem.
bigdejvid BigDejvid Some thing - has found us. 12.8.2013 14:09  24105
super receptDo pekáčku vložit 4 osolená kuřecí stehna, nakrájet na kostičky kořenovou zeleninu (mrkev, celer), cca 250g a jednu velkou cibuli nadrobno. Tím vším ty stehna "obsypeme". Potom to zalít sedmičkou kvalitního červeného vína a to celé uzavřit a přes noc nechat v lednici do druhého dne "marinovat".

Druhý den vyndat kuřecí stehna a zeleninu a na másle vše opéct. Stehna vyndáme, vrátíme do pekáčku. K zelenině na pánvičce přisypeme trochu cukru, až nám v tom pěkně zkaramelizuje. Pak vše vrátíme do pekáčku a pečeme. Kdyby jste chtěli omáčku hustčí, můžete zahustit, ale bude tak akorát.

O víkendu to dělala manželka a je to tedy fakt mňamka. Hlavně ta omáčka je delikatesa.
triss triss 12.8.2013 09:33  24102
BigDejvid [24093]: pokud trváš na pravém, tak neporadím, ale velmi slušný za rozumnou cenu je v La Formageria - firemní prodejny Gran Moravia, vím zatím o třech, jedna je na Václaváku u kina Blaník, další někde na Vinohradské a další v Letňanech, jestli jsou další, nevím
vinyl vinyl - ...jen si hraju 12.8.2013 08:45  24101
Parmazán, nebo Granu, nebo Gran Moravia v Makru. Teď jsem koukal, že na Václaváku a ještě na Vinohradské u Flory, otevřeli "Italskou sýrárnu" a je to značková prodejna Gran Moravia.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 11.8.2013 22:36  24100
To je zajímavé vylepšení. Ještě trošku limetkové šťávy a Havany - a peču koláč každý den :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 11.8.2013 22:02  24099
Vanda [24098]: Je to velmi jednoduché. Kór když si máslo necháš přirozpustit v mikrovlnce :) Já dokonce tak pospíchala, že jsem vynechala fázi chlazení těsta a plácala jsem ho do formy rovnou. Bylo fakt hodně měkké (díky tomu máslu), takže to šlo poněkud blbě. Ale od chvíle, co jsem se rozhodla pro tento recept do okamžiku vytáhnutí z trouby uplynulo max. 40 minut (z toho 25 minut to bylo v troubě). Já to ještě vylepšila: V hmoždíři jsem rozmasakrovala pár mátových lístků s trochou třtinového cukru a tu kašičku jsem vmíchala do borůvek. Ve výsledku je to skutečně cítit. Pozor, s tou mátou to nepřehnat, je výrazná i v malém množství.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 11.8.2013 21:50  24098
Vypadá to docela jednoduše. Že bych zašla na borůvky? Jenže... v lese jsou leda tak sušené. Poohlídnu se jinde :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 11.8.2013 18:15  24097
Vanda [24096]: Recept

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt