Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 22:58  25141
vinyl [25134]: Děkuji. Dokonce si myslím, že tuzemák tam prostě patří, je součástí chuti toho pití.
Ovšem, co člověk, to jiná chuť. Já například znám i lidi, kterým chutná kupř. Jack Daniels či jiný bourbon.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.1.2014 18:50  25140
Přidáno.
scalex Scalex 9.1.2014 18:16  25139
Vaječný likér (na zhruba 8 deci nápoje)

Ingredience:

500 ml NESLAZENÉHO kondenzovaného mléka
1/2 až 3/4 vanilkového lusku
300 g cukru krupice (možno i méně, kdo nemá rád tak sladký likér)
6 žloutků
300 ml brandy nebo koňaku (lze i více, likér je pak ostřejší a tekutější)

Postup:

Do kastrůlku dáme trochu cukru a necháme lehounce zkaramelizovat (ne úplně, jen aby se jakoby začal rozpouštět), přidáme kondenzované mléko, dřeň z vanilkového lusku i obal lusku. Vše dobře vymícháme a svaříme. Svařenou směs necháme vychladnout do vlažna (není třeba úplně do studena), lusk z ní vyndáme. Žloutky dáme do mísy, postavíme na vodní lázeň, stále mícháme metličkou a k tomu přiléváme svařenou směs. Mícháme do zhoustnutí. Případné žmolky ze žloutků nejsou na závadu. Sejmeme z vodní lázně, necháme vychladnout. Směs přefiltrujeme přes jemné sítko, abychom odstranili žmolky. Přimícháme brandy. Dáme-li jí méně, vynikne chuť žloutků a vanilky a likér bude hustší, dáme-li jí více, bude to řidší, ostřejší, a bude to mít delší trvanlivost.

Luxusnější alternativa - použít celý vanilkový lusk a použít půl na půl neslazené kondenzované mléko a smetanu na vaření.
scalex Scalex 9.1.2014 17:54  25138
vinyl: když vaříš něco na víně, liješ tam krabčák za 12 Kč litr? Tolik k tomu mrhání surovinou - když chci dobré jídlo a dobré pití, musím použít dobré suroviny.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 9.1.2014 16:07  25137
MrMar [25132]: ne-ke-cej :) mám doma asi 6 lahví Grantsky, co mi zbyla z narozenin :) Jaký poměr pro začáteční testování zvoli? Nezakalí se to?
baaari baaari ...mraky, co podplouvají mraky... 9.1.2014 13:03  25135
já vaječný koňak dělám s vařenýma žloutkama už dávno(kvůli strachu jednoho člena rodiny ze syrových žloutků)...sice ne s whisky,taky s rumem,ale dobroučký je stejně!:-)
vinyl vinyl - ...jen si hraju 9.1.2014 12:00  25134
VaječňákLetos jsme zkusili doma vaječňák dle Royala a byl výborný, v porovnání s průlmyslovou verzí nebe a dudy. A vzhledem k tomu, že tohle pití není zrovna můj šálek, dávat tam cokoli jiného než tuzemák, který doma stejně nikdo nepije, mi přijde jako mrhání surovinou.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.1.2014 11:03  25133
Scalex [25131]: Dej recept, dáme ho do kuchařky.
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 9.1.2014 10:07  25132
Scalex [25131]: Komplet recept? Tohle zní dobře, zkusil bych to s whisky...
Což mi připomíná, že jsem v poslední době viděl whisky s medovou příchutí (asi nová móda) za nehoráznou pálku. Pokud to někomu zachutnalo, doporučuji domácí výrobu, prostě med zamíchat do whisky, ideální je Grant´s v poměru chuť/cena.
scalex Scalex 9.1.2014 07:22  25131
Ale ano, taky jsem celé roky konzumoval takovýto vaječňák a myslel si, že je to OK. A pochopitelně, de gustibus non est disputandum, ale někdy se prostě dají věci dělat ještě lépe a i u takovýchto věcí, které člověk dělá celý život a připadá mu to dobré, stojí za to vyzkoušet posun o level výš. O tomto Silvestru jsem to udělal jako experiment, bylo s tím pochopitelně mnohem víc sraní (při vaření, ne po konzumaci), ochutnali to konečně i lidé, kteří nemají k syrovým vajíčkům důvěru, no a ten vydlabaný lusk to kurňa jinak ochutil, než vanilin. A protože jsem byl donedávna přesvědčený, že bez tuzemáku to nejde, překvapilo mě, že brandy v tom chutnalo výborně. Ono je to vlastně i tím, že tuzemák je dochucován vanilkovým aromatem, no a to tady nebylo potřeba, protože vanilkový lusk se o aroma postaral dokonale.

Doporučuju někdy vyzkoušet, jen v malém množství, na zkoušku. Mně teď ten rozdíl mezi "starým" vaječňákem a touhle novou verzí přijde jako rozdíl mezi margarínem a poctivým máslem.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 00:38  25130
Scalex [25129]: Ve vší úctě k tvému receptu s pomalu vařenými žloutky a brendy bych s dovolením zůstal u svého receptu, podle něhož se nic nevaří. Jen ušleháš deset žloutků s lžící cukru a jedním vanilkovým (užívám obyčejně Oetker, protože je nejblíž). Posléze přimícháš dvě Salka a třičtvrtě litru tuzemského Božkov.
Vzhledem k tomu, že při každé příležitosti vyrábím pro rodinu a přátele cca deset litrů, dovoluji si tušit, že tento tlamolepný rychloser má svůj okruh příznivců.
scalex Scalex 8.1.2014 23:04  25129
Royal: To si myslí spousta lidí, že je to buřt. Než ochutnají vaječňák s pomalu vařenými žloutky ve vodní lázni, ochucený pravou vanilkou přímo z lusku a s brandy místo tuzemáku. On i vaječňák může být jiný než tlamolepný rychloser s umělou vanilkou.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 8.1.2014 22:46  25128
No, já vanilinový cukr používám jen do vaječňáku, a tam je mi buřt, jestli je to syntetika či vanilka.
shelle Shelle - Good Service 8.1.2014 21:42  25127
Jj. Slane.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 8.1.2014 21:40  25126
Mně to taky chutná. (Mažu na něj jahodový džem Schwartau nebo jak se to...)

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt