Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Když diskuse,
tak s Lopuchem

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 23:25  25146
Scalex [25142]: Vřele chápu, že existují kvalitnější výrobky označované výrazem "vaječný likér". Procítěně rozumím i tomu, leckomu chutnají víc, než české srágory. Ovšem stejně dobře rozumím i tomu, že zvyk JE železná košile a chuťové buňky navyklé na Božkovský tuzemák se blbě přeučují na bourbon. Znám lidi, kteří nepijí nejlahodnější a nejdražší koňaky či irské whisky proto, že jim "to chutná jako mydlinky". A já třeba si v hospodě s přáteli mnohem raději dám Božkovský Fernet, než Jagermeistera.
A na to, že by Češi na rozdíl od civilizace měli horší gastrosvět si vždy rád vzpomenu, pokud je mi ochutnat nějakou zmrzlinu z Lidlovského mražáku - s výjimkou klasického ruského moroženoje.
Koupím si někde uzeninu od nějaké německé uzenářské firmy a chce se mi blejt z vůně muškátového oříšku, která přetluče to, na co jsem zvyklý - chuť masa. A tak můžeme jít napříč celým sortimentem - někde najdeme výrobky, které se prostě u nás nedělají či je neumíme, jinde naopak ty dovozové nejsou k žrádlu.
Teď zrovna žvýkám Bohemia chips. V Lidlu sice dostanu dvacet druhů jiných chipsů a slaných sušenek, ovšem nad Bohemky a Tucky jsem zatím nic lepšího nenašel.
Nemyslím, že vaječňák podle mého receptu je na vrcholu možností, ovšem vím jistě, že pro mnoho lidí je hodně dobrý. Stejně jako český tuzemák, české pivo, české syrečky, český jogurt, česká držťková nebo prdelačka či třeba český buřt. Nebo nestandardní česká jablka, která nesmí oficiálně na trh, protože jsou větší, než káže norma EU. Ano, mám zkurvený gastrosvět a žeru jako prase. A ještě ke všemu se mi to líbí.
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 9.1.2014 23:08  25145
Já teda chápu, že v zahraničí se dělá vaječňák bez tuzemáku, a že chutná jinak a pro leckoho patrně o dost lépe, ale zase zatracovat všechny národní varianty zahraničních věcí jako hnusné komunistické náhražky, to mi taky nepřijde úplně normální. Já si po pravdě řečeno nedovedu bez tuzemáku (který je mi samostatný i třeba v grogu zcela odporný) vůbec představit řadu českých sladkostí, a troufnu si tvrdit, že s luxusním rumem z Martiniku (který naopak s chutí požívám samostatný) by mi vůbec nechutnaly. Fakt nevidím důvod, proč náš rum nepovažovat za zcela regulérní surovinu do určitých jídel. Že se nehodí do všeho a že někde může být použitelný, ale zaměnitelný za něco lepšího, to je snad jasný.
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 9.1.2014 23:06  25144
Royal [25141]: Třeba mně Jack taky chutná, ačkoliv preferuju Single Malt skotskou :-)
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 9.1.2014 23:05  25143
Vanda [25137]: Medově se to zakalí :-) Namíchej si nejdřív do sklenky dle chuti a pak to stejným poměrem nalej do flašky...
scalex Scalex 9.1.2014 22:59  25142
Vaječný likér se dělá i v zahraničí a tam do toho fakt nikdo Božkov nelije. 8^) Holt je to s tím rumem těžké, děsně jsme si na tu bramborovou, vanilinem dochucovanou náhražku zvykli. Ale nalít do vaječňáku kvalitní alkohol a tu vanilkovou chuť dosáhnout ne vanilinem z cukru, ne vanilinem z tuzemáku, ale docela prachvobyčejně tím, že se použije vanilka, to je zkrátka to správné řešení, přes které nejede vlak. Můžeme se o tom přít týdny, ale na tom, že klasický český vaječňák je babicovina typu "sushi z kolínek a párku", nezměníme nic. 8^) Je mi líto, že ti na letitá kolena bořím představy, ale neboj, já jsem do loňska dělal taky vaječňák jako ty a myslel jsem si, že tak to má být a že to líp nejde. A vono prdlajs. Člověk se pořád učí a my Češi máme ten gastrosvět od komunistů tak zničenej, že ještě pořád považujeme leckteré náhražky za regulérní suroviny a plamenně je obhajujeme (mě nevyjímaje, taky jsem se ještě v nedávné minulosti v tomto směru dopustil nehezkých prasáren).
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 9.1.2014 21:58  25141
vinyl [25134]: Děkuji. Dokonce si myslím, že tuzemák tam prostě patří, je součástí chuti toho pití.
Ovšem, co člověk, to jiná chuť. Já například znám i lidi, kterým chutná kupř. Jack Daniels či jiný bourbon.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.1.2014 17:50  25140
Přidáno.
scalex Scalex 9.1.2014 17:16  25139
Vaječný likér (na zhruba 8 deci nápoje)

Ingredience:

500 ml NESLAZENÉHO kondenzovaného mléka
1/2 až 3/4 vanilkového lusku
300 g cukru krupice (možno i méně, kdo nemá rád tak sladký likér)
6 žloutků
300 ml brandy nebo koňaku (lze i více, likér je pak ostřejší a tekutější)

Postup:

Do kastrůlku dáme trochu cukru a necháme lehounce zkaramelizovat (ne úplně, jen aby se jakoby začal rozpouštět), přidáme kondenzované mléko, dřeň z vanilkového lusku i obal lusku. Vše dobře vymícháme a svaříme. Svařenou směs necháme vychladnout do vlažna (není třeba úplně do studena), lusk z ní vyndáme. Žloutky dáme do mísy, postavíme na vodní lázeň, stále mícháme metličkou a k tomu přiléváme svařenou směs. Mícháme do zhoustnutí. Případné žmolky ze žloutků nejsou na závadu. Sejmeme z vodní lázně, necháme vychladnout. Směs přefiltrujeme přes jemné sítko, abychom odstranili žmolky. Přimícháme brandy. Dáme-li jí méně, vynikne chuť žloutků a vanilky a likér bude hustší, dáme-li jí více, bude to řidší, ostřejší, a bude to mít delší trvanlivost.

Luxusnější alternativa - použít celý vanilkový lusk a použít půl na půl neslazené kondenzované mléko a smetanu na vaření.
scalex Scalex 9.1.2014 16:54  25138
vinyl: když vaříš něco na víně, liješ tam krabčák za 12 Kč litr? Tolik k tomu mrhání surovinou - když chci dobré jídlo a dobré pití, musím použít dobré suroviny.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 9.1.2014 15:07  25137
MrMar [25132]: ne-ke-cej :) mám doma asi 6 lahví Grantsky, co mi zbyla z narozenin :) Jaký poměr pro začáteční testování zvoli? Nezakalí se to?
baaari baaari ...mraky, co podplouvají mraky... 9.1.2014 12:03  25135
já vaječný koňak dělám s vařenýma žloutkama už dávno(kvůli strachu jednoho člena rodiny ze syrových žloutků)...sice ne s whisky,taky s rumem,ale dobroučký je stejně!:-)
vinyl vinyl - ...jen si hraju 9.1.2014 11:00  25134
VaječňákLetos jsme zkusili doma vaječňák dle Royala a byl výborný, v porovnání s průlmyslovou verzí nebe a dudy. A vzhledem k tomu, že tohle pití není zrovna můj šálek, dávat tam cokoli jiného než tuzemák, který doma stejně nikdo nepije, mi přijde jako mrhání surovinou.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.1.2014 10:03  25133
Scalex [25131]: Dej recept, dáme ho do kuchařky.
mrmar MrMar Ve prvaku si na mne cestinar zased - a delal my problemi 9.1.2014 09:07  25132
Scalex [25131]: Komplet recept? Tohle zní dobře, zkusil bych to s whisky...
Což mi připomíná, že jsem v poslední době viděl whisky s medovou příchutí (asi nová móda) za nehoráznou pálku. Pokud to někomu zachutnalo, doporučuji domácí výrobu, prostě med zamíchat do whisky, ideální je Grant´s v poměru chuť/cena.
scalex Scalex 9.1.2014 06:22  25131
Ale ano, taky jsem celé roky konzumoval takovýto vaječňák a myslel si, že je to OK. A pochopitelně, de gustibus non est disputandum, ale někdy se prostě dají věci dělat ještě lépe a i u takovýchto věcí, které člověk dělá celý život a připadá mu to dobré, stojí za to vyzkoušet posun o level výš. O tomto Silvestru jsem to udělal jako experiment, bylo s tím pochopitelně mnohem víc sraní (při vaření, ne po konzumaci), ochutnali to konečně i lidé, kteří nemají k syrovým vajíčkům důvěru, no a ten vydlabaný lusk to kurňa jinak ochutil, než vanilin. A protože jsem byl donedávna přesvědčený, že bez tuzemáku to nejde, překvapilo mě, že brandy v tom chutnalo výborně. Ono je to vlastně i tím, že tuzemák je dochucován vanilkovým aromatem, no a to tady nebylo potřeba, protože vanilkový lusk se o aroma postaral dokonale.

Doporučuju někdy vyzkoušet, jen v malém množství, na zkoušku. Mně teď ten rozdíl mezi "starým" vaječňákem a touhle novou verzí přijde jako rozdíl mezi margarínem a poctivým máslem.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt