Scalex [25142]: Vřele chápu, že existují kvalitnější výrobky označované výrazem "vaječný likér". Procítěně rozumím i tomu, leckomu chutnají víc, než české srágory. Ovšem stejně dobře rozumím i tomu, že zvyk JE železná košile a chuťové buňky navyklé na Božkovský tuzemák se blbě přeučují na bourbon. Znám lidi, kteří nepijí nejlahodnější a nejdražší koňaky či irské whisky proto, že jim "to chutná jako mydlinky". A já třeba si v hospodě s přáteli mnohem raději dám Božkovský Fernet, než Jagermeistera.
A na to, že by Češi na rozdíl od civilizace měli horší gastrosvět si vždy rád vzpomenu, pokud je mi ochutnat nějakou zmrzlinu z Lidlovského mražáku - s výjimkou klasického ruského moroženoje.
Koupím si někde uzeninu od nějaké německé uzenářské firmy a chce se mi blejt z vůně muškátového oříšku, která přetluče to, na co jsem zvyklý - chuť masa. A tak můžeme jít napříč celým sortimentem - někde najdeme výrobky, které se prostě u nás nedělají či je neumíme, jinde naopak ty dovozové nejsou k žrádlu.
Teď zrovna žvýkám Bohemia chips. V Lidlu sice dostanu dvacet druhů jiných chipsů a slaných sušenek, ovšem nad Bohemky a Tucky jsem zatím nic lepšího nenašel.
Nemyslím, že vaječňák podle mého receptu je na vrcholu možností, ovšem vím jistě, že pro mnoho lidí je hodně dobrý. Stejně jako český tuzemák, české pivo, české syrečky, český jogurt, česká držťková nebo prdelačka či třeba český buřt. Nebo nestandardní česká jablka, která nesmí oficiálně na trh, protože jsou větší, než káže norma EU. Ano, mám zkurvený gastrosvět a žeru jako prase. A ještě ke všemu se mi to líbí. |