Royal: jenže Fernet a tuzemák, to je nebe a dudy. Já fernetista nejsem, na mě je to moc hořké, ale Fernet je poctivé pití, bylinný macerát, tam není co řešit. Tuzemák je chemická směska na bramborovém (u Božkova řepném) základu.
A když kritizuju tuzemák, tak rozhodně není potřeba lítat ode zdi ke zdi a argumentovat nejdražšími koňaky. Já nejsem zastáncem _drahých_ surovin, ale _pravých_ surovin. Stejně tak netvrdím, že české výrobky jsou špatné a zahraniční automaticky dobré. Tvrdím, že Češi jako národ mají kvůli komančům totálně zdeformované vnímání gastronomie. Od roku 1938 do roku 1945 byla bída kvůli válce, po válce se vše pomalu obnovovalo, ale vyskakovat jsme si nemohli, no a pak přišli komančové a 40 let jsme si všichni lhali, jak se máme dobře. Gastronomie ve světě se mezitím vyvíjela, u nás ale zůstala zoufale stejná a nedostatek surovin jsme doháněli těmi náhražkami. A když takovou náhražku používá druhá-třetí generace, tak už je to sakra vžité a těžko se nám to dostává z hlav. Naše strava je dnes neskutečně prošpikovaná sračkami a náhražkami. Úplně zbytečně. Žereme levné uzeniny a přitom když si spočítáme, kolik je v tom skutečného masa a za kolik jsme si tedy koupili sádlo, sóju, sůl, vodu a chemický mix, tak je to nakonec sakra drahé... a přitom pořád stejně nekvalitní.
Samozřejmě, že Češi když chtějí, tak umějí udělat dobré věci a v posledních letech je to čím dál lepší (ovšem je to díky tlaku různých Pohlreichů a Paulusů a jejich fanatických obdivovatelů, jinak by se tu furt žraly odpadky). Ano, párky mají být cítit po mase. Ale i uzeniny s atypickým kořením jsou v pořádku, pokud je to stále jen maso + koření a žádná soja. To, že speciálně tobě nesedí muškátový oříšek, je věc, která s tím nesouvisí. Je to tvoje osobní volba nebo tvoje osobní nelibost, ale neznamená to, že by ta uzenina byla nekvalitní. Je kvalitní, jenom ti prostě nechutná.
České pivo (to dobré, ne to univerzální europivo z granulátu), syrečky, prdelačka, držťkovka - to všechno je v pořádku. To nejsou žádné náhražky. To je stejně poctivé, jako ten třtinový rum. To jsou ty základní suroviny, základní produkty. Kdybych to chtěl srovnat s tuzemákem, tak pak by se muselo u syrečků jednat o výrobek sýrového typu, bez obsahu mléka, vyrobený ze ztužených olejů - tedy něco, co se skutečně na českém trhu vyskytuje pod názvem "lidový smažák" - doplněný o syrečkové aroma. Prdelačka ze sóji, glutamátu a červeného, fialového a hnědého barviva.
|