TigoKvásek je fakt nesmrtelný, přežil i u mě a to je co říct :) Ono to zas tak velké piplání není, akorát, když zrovna nestačíš péct, musíš si vzpomenout, že máš kvásek trochu nakopnout.
Základ je kvásek, který je nejlépe od někoho získat a který skladuješ ve skleničce v lednici. Většinou mám tak 1-2 polévkové lžíce. Když chci péct, tenhle kvásek z lednice dám do mísy, přidám cca 150 g žitné mouky a 150 ml vody, zamíchat, nechat kynout v míse přikryté třeba potravinovou fólií. Kyne to tak 12 hodin, takže to dělám přes noc.
Ráno z nakynutého kvásku odeberu zase lžíci do sklenice na další pečení. Pak do mísy 300 g mouky (hladká pšeničná/žitná/žitná s pšeničnou), cca 180 ml vody, asi 10 g soli a 5 g kmínu, uhníst, uválet, nechat tak 5 hodin nakynout. Troubu rozpálit na 250°, nechám tam nahřát i plech, na něj chleba vyklopíš a pečeš asi půl hodiny.
Hodně jsem vycházela z tohohle receptu na český chleba. Beru to jako základ, ale teď už jedu i po svém a z tipů kamarádky.
Pokaždé mám ten chleba jiný, fakt je to pečení s překvápkem. Ale snědli se zatím všechny - i spálený, i omylem neosolený :) |