Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Což takhle
dát si Lopuch?

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 22.6.2016 22:47  26492
Scalexdík

zatím jsem koukala na Vaňka, ale tohle taky vypadá dobře.
scalex Scalex 22.6.2016 22:42  26491
Wronski [26490]: přiznám se, že kližka není z mých oblíbených partií. Pokud dělám z kližky, tak to fakt táhnu hodiny, ale to se maso už rozpadá na fidloprčičky. Raději na guláš používám plec nebo když je pěkné maso, tak krk.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.6.2016 22:32  26490
Scalex [26489]: Používáš kližku?
scalex Scalex 22.6.2016 22:15  26489
Sirin [26485]:

Klasický hospodský hovězí guláš, recept mám od hostinského, který ten guláš v nezměněné podobě vaříval asi 40 let.

Objemově (nikoli hmotnostně) masa stejně jako cibule, cibuli na vepřovým sádle opéct do hněda až skoro do spálena, těsně před přilitím trochy vody (nebo vývaru) krátce zasmahnout hodně kvalitní sladkou papriku (žádný oranžový prášek). Maso důkladně orestuju na druhé pánvi a přidávám ho do guláše až po zalití - nestane se mi tak, že by cibule už hořela a maso ještě nebylo, nebo naopak cibule ještě nebyla a maso s paprikou už jo. Do směsi cibule, papriky a vody přidám sůl a pepř, prolisovaný česnek a drcený nebo mletý kmín. A to maso. Majoránku a trochu sušeného libečku (opatrně, nepřelibečkovat to!) přidávám cca po hodině vaření.

Alespoň dvakrát, lépe vícekrát, vyredukovat na minimum (aby se to nepřipalovalo, ale aby se to "chytalo dna") a dolít vodou nebo vývarem (v případě používání slaného vývaru nebo třeba masoxu bacha na možné přesolení). Nelít tam toho moc, jen prostě doplnit tekutiny a zase redukovat. Nechat pomalu táhnout, nespěchat.

Pokud na hustotu nestačil cibulový základ, zahustit strouhankou ze suchého chleba. Žádná jíška, žádná mouka.

Půl minuty před dovařením do guláše hvízdnout panáka tuzemáku, nechat naposledy projít varem, stáhnout z ohně, nechat vychladnout, šoupnout do ledničky a na 24 hodin zapomenout, že nějaký guláš máme. Po 24 hodinách zabořit rypáky do té many nebeské a bezskrupulózně u té žranice mlaskat.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 22.6.2016 21:58  26488
vinylTuhle jsem pár kovářů taky našla, ale zradila mě od nich tchýně, musí se prý cca 15-20 minut tepelně upravovat (a spousta kovářích odkazů to potvrdilo) jinak mohou způsobit trávicí obtíže, takže žádná rychlo smaženice nebyla:-( Ale asi jsme moc opatrné.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 22.6.2016 20:23  26487
Sirin [26485]: Nj, nemáme.
aiwai Aiwai alea acta es 22.6.2016 20:11  26486
rostou ale malo na smazenici pro tri ale stacily:-) ja davam cibuli vejce cela a nakonec trochu smetany co byla o ruce aby zastala kremovejsi(slozeni hub kovari a dokonce dva pravaci)
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 22.6.2016 19:11  26485
V lopušší kuchařce není žádný guláš?!
vinyl vinyl - ...jen si hraju 22.6.2016 17:33  26484
HoubyTak zase zpět k jídlu :-)

O víkendu jsme byli na houbách a rostou! Dva košíky kovářů. Udělal jsem celkem neortodoxní smaženici a již nikdy jinak. Dříve jsem preferoval houby nakrájené na velké kusy, často se ale stalo, že i po delším restování byly furt gumové. Takže houby tentokrát nakrájené na menší kousky, tak 1x1 cm, orestovat na rozpálené pánvi s malou troškou oleje tak 3-4 minuty, byly výborně na zkus. Pak sundat z pánve na talíř a přimíchat syrový žloutek, sůl, pepř, posypat čerstvou petrželkou. Geniálně vynikne chuť hub a nechutná to jak omeleta s houbama.
nula nula všetko je tak, ako má byť 20.6.2016 22:25  26483
MuflonekMám tiež Etu gratus max, dcére sme kúpili ten pasta, čo má Tigo a sme obidve spokojné.
shelle Shelle - Good Service 20.6.2016 12:41  26482
To abys neochutnaval i jine veci, ja uz naststi vse vytesnila a pamatuji jen privaroky.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 20.6.2016 11:19  26481
Bohužel, od dob keosanových fotek nemám odvahu ochutnat cokoliv, co nese název prívarok...
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 19.6.2016 23:18  26480
ScalexZ keosanových fotek jsem nikdy nepojal podezření, že by zobrazovaly něco jiného, než koncentrovaný hnus, který (podobně jako píše Anka) už jednou někdo snědl.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 19.6.2016 23:16  26479
AnkaTak to je hrůza. Já jsem si při posledním (naštěstí jen třídenním) pobytu v nemocnici nemohl na jídlo stěžovat. Chuťově skvělé a i když diabetik, nikdy jsem neměl hlad. Ba dokonce jsem jednou dostal přidán talíř držkové :-)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 19.6.2016 19:36  26478
Já teď ležím v nemocnici a na keosana si vzpomenu při každém teplém jídle. Mají tady moderní systém vydávání jídla v "tabletách", což jsou takové termotácy, které když otevřete, tak smrdí zapařeninou a každá potravina v nich má své místečko. Hlavní jídlo asi vábně nevypadalo ani těsně po nandání, ale po transportu k pacientovi jsou talíře tou UHO oblemcané až do krajů, občas to schytá i tác samotný, a vše je na talíři tak polovičatě promíchané, že máte pocit, že se v tom už někdo v lepším případě rejpal, v horším to tam rovnou vyzvracel.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt