Strouhanka se dá dělat foodprocesorem (zatím nemám bubínkové struhadlo), má v sobě klasické strouhací kolečko. Jde to dobře a rychle, akorát tam jsou dvě nevýhody - housku je nutno rozlámat, neprojde podávací trubicí, a drobky při strouhání poletují po celé lince, takže po dokončení strouhání je potřeba řádně vyluxovat. Kdo si předem naláme pečivo na menší kousky, ten udělá dobře - pak se dá vždycky nacpat pár kousků a ucpat plnící otvor dlaní. Já mám teda kromě foodprocesoru 647 i kráječ AT 340, který umí v podstatě to samé, ale má navíc kolečko ještě vhodnější pro strouhanku. Navíc já většinou dělám strouhanky jednou za čas pár kilo, takže se mi lépe dělá na AT 340, který je "průtokový", než AT 647, který je po zaplnění nutné vysypat.
Šnekový odšťavňovač mám taky v plánu, protože odstředivý používám dost často, ale na bobule je to slabé (nevytěží je to tak, jak by mohlo). Na jablka a mrkev bude vhodnější odstředivka. Ono holt každé chce svoje, pevné materiály lépe zvládne odstředivka, ale když tam dám třeba víno, tak ten odpad z toho je furt ještě hodně vlhkej. Člověk prostě musí počítat s tím, že při odšťavňování se toho dost zaprasí. Jo a je dobrý překonat lenost a umývat to hned po odšťavnění. Jak to zaschne, jsou to galeje. Vlastní zkušenost. 8^)
Mlýnek na obilí nemám, tu trochu máku, co jednou za rok potřebuju namlít, melu prastarým makomlýnkem.
Na masomlejnku jsem mlel nejen maso (výborná domácí paštika, klobásová směs a chystám se i na ty kenwoodem vychvalované kebbe), ale i spoustu ovoce na marmelády. Když si vzpomenu na ty hodiny točení klikou v předchozích letech... brrrr. 8^)
|