Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Když diskuse,
tak s Lopuchem

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
pavlajs pavlajs 10.8.2006 10:03  5343
Uvakompot z jeřabin

Hruškový kompot s jeřabinami
4 kg hrušek, 40 dkg jeřabin, citrónová šťáva, krupicový cukr, voda
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Zakapáváme citrónovou šťávou, aby nečernaly. Jeřabiny otrháme od stopek a propláchneme ve vlažné vodě. Do pečlivě vymytých zavařovacích sklenic skládáme poloviny řeznou plochou dolů a prosypeme je jeřabinami. Ovoce smáčkneme a do každé litrové sklenice přisypeme 1 vrchovatou lžící cukru a nakonec nalijeme horkou převařenou vodu až 1 cm pod okraj ( třeba přímo z varné konvice). Uzavřeme víčkem a ihned sterilizujeme ve vodní lázni asi 15 minut při teplotě 85°C.

Jeřabinový kompot
3 kg jeřabin, 1 l vody, 600 g cukru. Na zavařování se hodí jeřabiny dobře vyzrálé, sklizené nejlépe po prvních mrazících. Kompot má podobný charakter jako kompot brusinkový. Můžeme ho použít ke svíčkové, na zdobení moučníků anebo chlebíčků. Jeřabiny dobře propereme a zbavíme stopek. Jejich trpkou chuť zmírníme ponořením do vařící vody. Krátce povaříme, scedíme a ihned prolijeme studenou vodou. Dáme do láhví, zalijeme cukerným roztokem a sterilujeme 20 min. při 85 stupních Celsia.
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 09:35  5342
Jeřabiny jsem vždycky přidávali do hruškového kompotu. Jinak jsme z nich nedělali nic. I v tom kompotu byly strašlivě kyselé.
uva 10.8.2006 09:33  5341
dotazDá se něco poživatelného vytvořit z jeřabin?
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 09:31  5340
EveS tím želírovacím cukrem se ti nestane, že budeš mít z marmošky polévku :-).
nenufer 10.8.2006 09:23  5339
Evelyncca tak 300 g na kg ovocia
Zelirovaci cukor podla mna obsahuje este pektin a mozno aj nejake ine sragory. Mimochodom pektin mozes ziskat aj z nezreleho jablka :-)
evelyn Evelyn rusko idi na chuj! Ukrajina vyhraje! - #StandWithUkraine 10.8.2006 09:20  5338
Nenufer [5337]: Jaké množství cukru obyčejného dáváš na množství ovoce?
A ještě, jaký je rozdíl mezi klasickým a želírovacím?
nenufer 10.8.2006 09:18  5337
EvelynKeby si robila marmeladu bez zelirovaiceho cukru tak si ju kapni na tanierik a nechaj vychladit, tak zistis ci ju uz mas dostatocne hustu.
Inak ja ju robim na klasickej hlbokej panvici, po malych mnozstvach a bez zelirovacieho cukru, len s obycajnym. Na tefonke sa nepripaluje a rychlo odparuje do potrebnej hustoty.
kokos kokos 10.8.2006 09:09  5336
Scalex [5334]: Jo takhle děláme i trnky. A je to mnohem lepší. A dokonce bych řekl, že se líp ty knedlíky dělají než na čerstvých.
mati 10.8.2006 09:06  5335
MondyHele, tak já to teda taky zkusím.....
Nic tím nezkazím ne?....maximálně tu marmeládu :o)
scalex Scalex 10.8.2006 09:02  5334
Evelyn [5326]: IMHO je lepší mrazit jen napůlené meruňky a ne celé knedlíky - přijde mi lepší udělat vždy knedlíky čestvé z mražených meruněk. Bláto z nich není. Zmrzlý půlky se daj rovnou do těsta a šup s nima do vody, žádný rozmražování...
evelyn Evelyn rusko idi na chuj! Ukrajina vyhraje! - #StandWithUkraine 10.8.2006 08:58  5333
Mondy: dík za tipy, skleničky si koupím :-)
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 08:57  5332
EveSkladovat můžeš i v kuchyni, nemusí to být v chladnu.
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 08:57  5331
matiFakt je to děsně jednoduchý :-))))))))))))).
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 08:56  5330
EveVšechno měkké mražené (ovoce, houby zelenina) musíš zpracovávat zmražené. V buchtách se voda vypeče, mražené ovoce do knedlíků je v pohodě, nic to neudělá.

Můžeš marmošku dát i do zavařovacích skleniček, ale je zbytečné mořit se s víčkováním hlavou. Podle mých zkušeností se dají koupit i skleničky se šroubovacími víčky.
mati 10.8.2006 08:54  5329
knedlíkyTo můj přítel má nejraději kynutý ovocný knedlíky BEZ OVOCE :-) A i z mrazáku jsou dobrý

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt