Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Náš Lopuch Vám
vytře zrak

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
lumyska 10.8.2006 13:56  5357
Já chci mít taky tolik meruněk, abych mohla dělat koláče a marmelády. :( U nás jsou taková vzácnost, že byly letos počítány.
marcela 10.8.2006 13:29  5356
Ty dělá tchán, má sušičku. A kromě nich snad (alespoň zkusil) sušil už všechno. Ale abych řekla pravdu, sušené meruňky mě moc neberou...
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 10.8.2006 13:21  5355
a co sušený meruňky?
shelle Shelle - Good Service 10.8.2006 13:16  5354
Marcela [5353]: Kdyz je mrazis uz vypeckovane a na pulky, tak je pak jednoduse vrazis na kolac v zime.

Jinak nedavno jsem videla nejaky porad, kde pani na vyzivu rikala, ze ovoce se docela dobre mrazi, ze se z nej neztraci tolik vitaminy. Rikala to hlavne o jahodach, ale tvrdila, ze to plati i na vetsinu ostatniho naseho ovoce.
marcela 10.8.2006 13:11  5353
Shelle: dík. Letos jsem ještě podlehla nátlaku a všechno zpracovala, ale příští rok je nacpu do mrazáku:) Kdo se má pořád dělat s těmi marmoškami nebo patlat s koláči...
shelle Shelle - Good Service 10.8.2006 13:09  5352
Marcela [5351]: Nam nikdy nezcernaly. A cerstve vypeckovane merune pdole me k tomu nemaji duvod.
marcela 10.8.2006 13:08  5351
Ještě dotaz k meruňkám: Manžel mi tvrdí, že když dám meruňky do mrazáku, prý pak zčernají. Je to pravda?

Jinak letos máme doma přemarmeládováno a překompotováno:-) Asi to budu i dávat jako výslužku návštěvám:-DDD
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 10.8.2006 12:14  5350
vinylprávě rozblemcanosti jsem vůbec nedosáhla:-) Nakonec byly asi měkký akorát, ale trvalo to. Příště je dám jen do polívky nebo třeba přidám do zapečených brambor či těstovin.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 10.8.2006 11:46  5349
kvitkoNo, čerstvý jsou trochu lepší, ale ani mražený nejsou špatný, ale nesmíš je dělat moc do měkka, pak jsou takový rozblemcaný.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 10.8.2006 11:41  5348
zelený fazolkytak jsem je udělala podle receptu na česneku. Musím teda říct, že mě moc nechutnaly. Strašně dlouho trvalo než změkly a pak ta chuť nic moc, nejlepší na nich byla ta slanina:-) Přítelovi to chutnalo, jenže ten sežere všecko.
Asi by mi je fakt musel někdo udělat, abych věděla jak správně to má chutnat.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 10.8.2006 11:40  5347
jeřabinové třeba víno?
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 10.8.2006 11:35  5346
Evelyn: Množství obyčejnýho cukru závisí na druhu ovoce, třeba červený rybíz dělám: na jednu odměrku rybízu, jedno odměrka cukru.
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 10:12  5344
pavlajsHm, zalévám kompoty studenou vodou rovnou z kohoutku :-))).
pavlajs pavlajs 10.8.2006 10:03  5343
Uvakompot z jeřabin

Hruškový kompot s jeřabinami
4 kg hrušek, 40 dkg jeřabin, citrónová šťáva, krupicový cukr, voda
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Zakapáváme citrónovou šťávou, aby nečernaly. Jeřabiny otrháme od stopek a propláchneme ve vlažné vodě. Do pečlivě vymytých zavařovacích sklenic skládáme poloviny řeznou plochou dolů a prosypeme je jeřabinami. Ovoce smáčkneme a do každé litrové sklenice přisypeme 1 vrchovatou lžící cukru a nakonec nalijeme horkou převařenou vodu až 1 cm pod okraj ( třeba přímo z varné konvice). Uzavřeme víčkem a ihned sterilizujeme ve vodní lázni asi 15 minut při teplotě 85°C.

Jeřabinový kompot
3 kg jeřabin, 1 l vody, 600 g cukru. Na zavařování se hodí jeřabiny dobře vyzrálé, sklizené nejlépe po prvních mrazících. Kompot má podobný charakter jako kompot brusinkový. Můžeme ho použít ke svíčkové, na zdobení moučníků anebo chlebíčků. Jeřabiny dobře propereme a zbavíme stopek. Jejich trpkou chuť zmírníme ponořením do vařící vody. Krátce povaříme, scedíme a ihned prolijeme studenou vodou. Dáme do láhví, zalijeme cukerným roztokem a sterilujeme 20 min. při 85 stupních Celsia.
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 10.8.2006 09:35  5342
Jeřabiny jsem vždycky přidávali do hruškového kompotu. Jinak jsme z nich nedělali nic. I v tom kompotu byly strašlivě kyselé.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt