PříkladyRýžová kaše s revení
200 g rýže, 1 l mléka, špetka soli, 1 lžíce cukru do kaše, 500 g reveně, 150 g cukru, skořice
Opranou, spařenou rýži zalijeme studeným mlékem se solí a pomalu uvaříme kaši. Ke konci varu přidáme lžíci cukru. Omytou reveň oloupáme, nakrájíme na kousky a mírně podlitou podusíme. Potom ji osladíme, ochutíme skořicí a poklademe na kaši a podáváme. - babičal nám ji dělávala se švestovým kompotem
Rýžový nákyp
150 g rýže, 1 l mléka)nebo 1 mléka a 1 vody), 2 vejce, 80 g pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, špetka soli, 5 0g rozinek, 3-4 jablaka, skořicový cukr, tuk na vymazání a strouhanku an vysypání zapékací misky
Propláchnutou a spařenou rýži uvaříme s mlékem a špetkou soli na hustou kaši a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s pískovým cukrem a vanilkovým cukrem a měkkým tvarohem do pěny. Vmícháme vychladlou kaši, propláchnuté rozinky a nakonec zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků. Polovinu hmoty rozetřeme do tukem vymazané nahrubo nastrouhanými jablky a posypeme skořicovým cukrem. Zakryjeme zbývající vrstvou kaše do předehřáté trouby a upečeme dorůžova.
Opět jde i s jiným ovocem (i mraženým) - švěstky, meruňky... A dělám ho bez tvarohu. |