Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Diskuze na Lopuchu,
pohlazení na duchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
keosan 26.4.2007 09:46  7179
Covaznama je chora, ma oslabeny imunitny system /chodila pred rokmi na chemoterapiu/. Mne ta kupovana kapusta zo sacku nerobi problem. Ale jej, ked to zje, boli ju zaludok, tusim aj zlcnik. Ked si vsak da normalnu kapustu, doma robenu sudovu, hovorila ze s takou ziadny problem nemava.
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 26.4.2007 09:23  7178
On se ten chleba tak rozšmelcuje, že konzistenci dodávají právě ty přidané brambory, které - pokud jsou správně ochucené plus nějaký ten kus salámu nebo slaniny - bramborákovitost dostatečně zajistí.
potvurka Potvurka Žít a nechat žít... 26.4.2007 09:17  7177
já nějak nemůžu věřit že se v bramboráku nerozezná strouhaná brambora od chleba? Zkoušet to ale teď nebudu, neměl by to kdo žrát ;o)))))))
shelle Shelle - Good Service 26.4.2007 08:32  7176
nula [7175]: V Bio kramku na Mustku v Pze stoji 200ml aso dvacku. Myslim, ze je to z Nemecka.
nula nula všetko je tak, ako má byť 26.4.2007 08:27  7175
ad kysané zelíTak my tu máme asi trocha výhodu. Mestečko Stupava za Bratislavou smerom na Záhorie je povestné úžasnou kyslou kapustou, bývajú tam aj slávnosti, ktoré sa volajú "Dni zelá" a na jeseň sa tam rovno na ulici predáva nakrájaná kapusta vo ve¾kých igelitových vreciac, krájajú ju priamo pred vami na rezačkách a doma si môžete do kameninových súdkov naložiť kapustu aj keď nemáte vlastnú záhradku.
A stupavskí zelári odjakživa predávajú kyslú kapustu vo ve¾kých drevených sudoch na trhoviskách a tam od nich kupujem aj tú kyslú vodu v plastových f¾ašiach od minerálky. 1,5 l f¾aša stojí väčšinou 15-20 SK. Kupujem si ju občas aj na prečistenie, lebo ak jej vypijete väčšie množstvo takej neriedenej má silne preháňavé účinky. Soráč :))
manka manka Každá závislost se - počítá... :-) 26.4.2007 08:16  7174
pavlajsDíky za info. Jsem ráda, že mi alespoň někdo porozumněl... :-))
pavlajs pavlajs 26.4.2007 08:13  7173
Mankóóó :)
Včera jsem dělala tvůj bramborák :-) nikdo nic nepoznal a fakt toho snědli míň než obvykle :))) Super :-))
mondy Mondy Ave, Caesar, - morituri te salutant 26.4.2007 07:48  7172
No jo, to je pravda, všelijaké prodejny se zdravou výživou to prodávají jako kdovíjaký zázrak :-)))))))))))))).
cova 26.4.2007 07:48  7171
keosanNa sáčcích s kysaným zelím jsem (pokud jde o složení) většinou na žádnou zmínku o chemických konzervantech nenarazil. Zle mi z něj ale někdy bývá - když ho pojídám večer u televize místo chipsů v množství větším než malém...
nenufer 26.4.2007 07:47  7170
no videla som uz predavat aj len vodu zo zeli :-)))
keosan 26.4.2007 07:37  7169
Kysele zeliPozor na to sackove - hlavne citlivejsim ludom na konzervanty, pripadne s oslabenym imunitnym systemom /napr. po chemoterapii/ byva z neho zle. Byva to totiz dost konzervovane.

Najlepsie robit domace do suda.
cova 26.4.2007 06:23  7168
AlchymistaMožná, že v pojízdných prodejnách Jednoty je kysané zelí nedostatkové zboží, ale ve všech hypersupermegamarketech se toho válí tuny. Ze sáčkového zelí za pár kaček vymačkáš požadované množství naprosto s přehledem...:-))
alchymista 26.4.2007 02:04  7167
nojo, to je trochu nedostupná základní ingredience, chce to nejdřív pořídit záhon se zelím a nějakej sud :))
nula nula všetko je tak, ako má byť 24.4.2007 07:42  7166
jedno z typických slovenských jedál - Hubová mačankaHubová mačanka z kapustovej kyslej vody

Potrebujeme kyslú kapustnú vodu, ktorá sa vytvára pri kvasení kapusty v sude - voda z kysaného zelí.
Na mačanku si zoberiem aspoň 2 dl až pol litra kyslej vody, za hrsť kyslej kapusty, 4-5 olúpaných strúčikov cesnaku, 4-5 ks celého čierneho korenia (pepře), 2-3 bobkové listy, dolejem pod¾a potreby vody a dám to variť. Pridám do toho za dve hrste sušených húb, najradšej dubákov, alebo v čase čerstvých, čerstvé nakrájané na plátky. Keď zovrie, stlmím plameň a na miernom ohni nechám vrieť cca pol hodinku. Ochutnám "polievku", či nie je ve¾mi kyslá alebo ešte treba pridať kyslej šťavy (má byť jemne nakyslastá tá chuť), osolím, pridám prípadne vegetu, ja ove¾a radšej nasekaný čerstvý ligurček a pamajorán (libeček a dobromysl).
V nádobe si v cca 2 dl vody (alebo odobratej vychladenej polievky) rozhabarkujem hladkú múku (množstvo múky závisí od množstva mačanky, ktorá má byť hustejšia, no nie zas taká, aby v nej lyžica stála. Konzistencia mačanky má byť približne taká, ako keď robíte zemiaky nakyslo, po vychladnutí ešte viac zhustne.
Masu na zahustenie vlievam za stáleho miešania metličkou, kým sa mi nevytvorí mačanka žiadúcej hustoty.
Pred podávaním možno ešte opražiť pokrájanú cibu¾u, ktorú potom pridám do taniera navrch mačanky , ale nie je to nutné.
Mačanka sa je s chlebom. Sú oblasti, kde si odtrhnú kúsok chleba, nastoknú na vidličku, namočia ten kúsok chleba do mačanky a jedia (stade aj názov mačanka - máča sa chlieb)
vitsoft vitsoft Pryč se zrůdnou obrazotvorností mládeže! - about.me 23.4.2007 23:44  7165
U nás když se nikomu nechce škrabat a strouhat brambory, tak místo nich použijem do cmundy lehce ovařené vlasové nudle, a taky to jde.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt