Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Diskuze na Lopuchu,
pohlazení na duchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 26.4.2007 23:10  7229
ScalexMagi už není z paznehtů? Sebral jsi mi mou iluzi, možná to teď začnu i jíst ;o)
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 26.4.2007 22:09  7228
Scalex [7224]: no já to beru jako že buď "vařím" resp. připravuju jídlo - tj. nějaký salát se vším všudy. Anebo "jím, jak to je" (samozřejmě s nějakým očištěním, ale to je otázka hygieny, nikoli úpravy). Ale kousat třeba celé rajče a jenom si ho po každém ukousnutí přisolovat mi přijde takové zvláštní :)

ale asi jde u mne dost o vypěstovanou "nenáklonnost" k soli, neb třeba máti skoro nejí koření, zato všechno přisoluje. A já zase v obraně před konzumováním tun soli nikdy nic nepřisoluju - resp. velmi velmi výjimečně. Stačí mi sůl, co už je v potravinách (v tom sýru, nebo třeba v uzenině atp.)

Shelle [7221]: já myslím, že nedalo. já to totiž neodsuzuji ani nezakazuji. Jenom to nechápu. Asi jako chemii. Ale dobrej pokus, máš bod. Tady někdo čte debatu o svatbách :D
scalex Scalex 26.4.2007 21:19  7227
Wronski [7226]: on je tak trochu jeho hlavní složkou. 8^) Tedy od té doby, co se kvůli různým evropským uniím přestaly používat kravské paznehty.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 26.4.2007 21:18  7226
mě připadá libeček jako Magi
shelle Shelle - Good Service 26.4.2007 21:18  7225
Scalex [7224]: Jak moc nesolim, tak vajicka soli malem zasyou vzdycky.
scalex Scalex 26.4.2007 21:16  7224
Jelena [7219]: a jaký je z hlediska solení rozdíl mezi osoleným rajčetem a rajčetem se slaným balkánským sýrem?

Mně rajče bez soli připadá nedokončené, sůl jeho chuť zvýrazní. Totéž u mne platí třeba o vajíčku. Žloutek bez špetky soli prostě chutná úplně jinak než osolený. A nejde v tomhle případě o tu samotnou slanost, ale o to, že sůl zvýrazní v daném jídle určité chutě, které jinak zůstávají v pozadí.

Nesmí se to samozřejmě s tím solením moc přehánět, proto třeba já často v rámci kořenění zelenými bylinkami používám libeček, který má po chuťové stránce podobné účinky jako sůl, tedy jako zvýrazňovač chuti.
tygricka Tygricka někdy dravá Tygřice... 26.4.2007 20:30  7223
no tak, lidi, každýmu zkrátka chutná něco jinýho! :-)

co je na tom k ne/chápání?
shelle Shelle - Good Service 26.4.2007 20:24  7221
Jelena [7219]: já moc nechápu to solení.

Mozna to nechapes proto, ze nejsi dost tolerantni. Tim by se to dalo docela dobre vysvetlit.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 26.4.2007 20:21  7220
RajčeTuším že mi to kdysi na Fidu poradil sám scalex, ale takové ocukrované rajče je ňaminka. Kór to čerstvě utržené domácí voňavé...
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 26.4.2007 20:18  7219
ostatně také protože třeba ten olej má svůj smysl - kvůli vitamínům rozpustným v tucích :)

já moc nechápu to solení. Máma utrhne výtečný domácí rajče... a jde si ho osolit... Já jim rajče samotné anebo už teda dělám nějaký ten salát: většinou rajče + nějaký ten sýr (obvykle balkán) + trocha olivového oleje, trocha balzamikového octa a půl tuny čerstvé domácí bazalky... no a občas teda přihodím i nějakou tu okurku nebo papriku :)
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 26.4.2007 20:02 - Oblíbené kluby (14:47) 7218
Case [7217]: protoze jim to chutna?
case Case Greatest comedy of the generation of - blah blah ever to do a thing on a thing. 26.4.2007 19:49  7217
Eh, proč mají všichni tu úchylku na výtečnou normální salátovou okurku něco sypat nebo mazat...dtto různé ty zeleninové saláty, které spočívají stejně akorát v tom, že se vezmou jednotlivé velice poživatelné a dobré komponenty a smíchají se v nějakou k sobě se naprosto nehodící směs a pro jistotu se ještě přisype nesmyslně koření a případně se to ještě zalije olejem nebo něčím jiným pochybným.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 26.4.2007 19:38  7216
ScalexKdyž mně třeba taky chutná i "nedochucovaný" okurek - ani ho nesolím, mámráda tu chu´t takovou, jaká je. To stejné i paprika. Rajče můžu taky samotné, ale někdy si ho k mozarele sypnu kořením.



Někdo tady (nebo ve výchově dětí?) dával obrázky na různé pajduláky ze zeleniny pro děti. Dělávala jsem pro syna vláčky (okurek, ředkvička), myšky (ředkvička nebo rajče), lodičky (paprika, salát) nebo jsem na talířek vyskládala různé obličeje z několika druhů zeleniny. Dodnes není problém, aby snědl jakoukouliv zeleninu, dokonce když si může vybrat mezi chlebem s máslem a šunkou nebo zeleninovým salátem - tak si dá častěji zeleninový salát nebo aspoň hodně zeleniny k tomu.
scalex Scalex 26.4.2007 19:18  7215
kvitko [7212]: tak to někdy zkus. Taková okurka, pěkně vychlazená, na plátky nakrájená, medvědím česnekem a oregánem posypaná, lehounce solí poprášená, to je něco jinýho, než cpát si do pusy neochucený vodnatý obušek. 8^)
scalex Scalex 26.4.2007 19:17  7214
kokos [7211]: Brrr je to proto, protože mi to kromě chuťových rozkoší způsobilo značnou nadváhu (prdlajs způsobilo, JÁ jsem si to způsobil). Že je to dobré na hubu, wtz. Ale ty následky. A přitom různé zdravé alternativy jsou taky moc dobré. Jenže ono oloupat, nakrájet a bylinkami posypat zeleninu holt není tak jednoduché, jako roztrhnout pytlík s chipsama (tedy ne že by to bylo složité, ale prostě je to nějakých 4-5 minut proti několika vteřinám).

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt