Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Zelený je lopuch,
fotbal to je hra...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 27.4.2007 07:39  7234
Neprodává ten citronovej pepř i nějaká Vitana nebo Kotanyi? Mám pocit, že jsem ho viděla někde v krámě v pytlíčku.
nula nula všetko je tak, ako má byť 27.4.2007 07:26  7233
ScalexEhm... pokud vím, tak libeček byl vždycky základem magi a jiných obdobných polévkových koření. :) Já mám teda nejraděki do všeho přímo libežek a proto si jej hojně pěstuji.
Jo a ten citronový pepř, co si radil zblunce mi přivezla dcera párkrát ze severských krajin, kde ho hodně používají, zřejmě proto, že ho často dávají na ryby. Sitronpepper to zvou a je to tak nahrubo semleté.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 27.4.2007 07:15  7232
ScalexNeochucený vodnatý obušek je pro mě právě to pravé, obzvlášť v parném létě je to nejrychlejší osvěžení vytáhnout z ledničky neochucený vodnatý obušek a hltat ho:-)
Osolenou okurku nebo jakoukoliv zeleninu jen tak nemusím. Ochucený salát ale zase jo. No, chuti jsou zvláštní alchymie:-)))
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 26.4.2007 23:44  7231
Scalex [7230]: to už je ale právě ta úprava, to beru. A je jedno, zda se to míchá nebo pěkně načinčá vedle sebe (byť se přiznám, že vzhledem k mé lásce k octu je pro mne právě nějaká ta tradiční salátová směska přijatelnější) :) já mluvila spíš o té "konzumaci přímo ze záhonu", kdy mi odběhnutí do kuchyně jenom pro tu slánku přijde takové, no... zvláštní :) Ale to je asi dáno babičinou výchovou, kdy se něco urve ze záhonou, letmo omyje v dešťové vodě plné komářích larev, a prostě sní; a víc se neřeší :)
Což mi připomíná, že mám dole svazek ředkviček a zrovna jsem na ně dostala chuť :)
scalex Scalex 26.4.2007 23:10  7230
Jelena [7228]: no však já si nepřisoluju rajče při kousání. Nakrájím si ho na měsíčky a poté osolím. A taky posypu bylinkami, díky čemuž nemusím solit ve velkém množství, stačí jen tak lehounce. Okurka salátovka dtto. Přiznám se, že saláty moc nemusím (ve smyslu na kostky nakrájené zeleniny), raději si dělám velký zeleninový talíř, kde si na hodně velké kusy pokrájím papriku, naplátkuju salátovku, na měsíčky nakrájím rajče, přidám neslaný sýr - nejlépe mozzarellu, no a pak už jen ty bylinky (oregáno, tymián, bazalka, medvědí česnek) a trocha olivového oleje. Chutná mi to v téhle úpravě víc, než kdybych totéž pokrájel nadrobno a promíchal.
sirin Sirin Otroky prodávat v celku - NEPORCOVAT!!! 26.4.2007 23:10  7229
ScalexMagi už není z paznehtů? Sebral jsi mi mou iluzi, možná to teď začnu i jíst ;o)
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 26.4.2007 22:09  7228
Scalex [7224]: no já to beru jako že buď "vařím" resp. připravuju jídlo - tj. nějaký salát se vším všudy. Anebo "jím, jak to je" (samozřejmě s nějakým očištěním, ale to je otázka hygieny, nikoli úpravy). Ale kousat třeba celé rajče a jenom si ho po každém ukousnutí přisolovat mi přijde takové zvláštní :)

ale asi jde u mne dost o vypěstovanou "nenáklonnost" k soli, neb třeba máti skoro nejí koření, zato všechno přisoluje. A já zase v obraně před konzumováním tun soli nikdy nic nepřisoluju - resp. velmi velmi výjimečně. Stačí mi sůl, co už je v potravinách (v tom sýru, nebo třeba v uzenině atp.)

Shelle [7221]: já myslím, že nedalo. já to totiž neodsuzuji ani nezakazuji. Jenom to nechápu. Asi jako chemii. Ale dobrej pokus, máš bod. Tady někdo čte debatu o svatbách :D
scalex Scalex 26.4.2007 21:19  7227
Wronski [7226]: on je tak trochu jeho hlavní složkou. 8^) Tedy od té doby, co se kvůli různým evropským uniím přestaly používat kravské paznehty.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 26.4.2007 21:18 - Oblíbené kluby (14:30) 7226
mě připadá libeček jako Magi
shelle Shelle - Good Service 26.4.2007 21:18  7225
Scalex [7224]: Jak moc nesolim, tak vajicka soli malem zasyou vzdycky.
scalex Scalex 26.4.2007 21:16  7224
Jelena [7219]: a jaký je z hlediska solení rozdíl mezi osoleným rajčetem a rajčetem se slaným balkánským sýrem?

Mně rajče bez soli připadá nedokončené, sůl jeho chuť zvýrazní. Totéž u mne platí třeba o vajíčku. Žloutek bez špetky soli prostě chutná úplně jinak než osolený. A nejde v tomhle případě o tu samotnou slanost, ale o to, že sůl zvýrazní v daném jídle určité chutě, které jinak zůstávají v pozadí.

Nesmí se to samozřejmě s tím solením moc přehánět, proto třeba já často v rámci kořenění zelenými bylinkami používám libeček, který má po chuťové stránce podobné účinky jako sůl, tedy jako zvýrazňovač chuti.
tygricka Tygricka někdy dravá Tygřice... 26.4.2007 20:30  7223
no tak, lidi, každýmu zkrátka chutná něco jinýho! :-)

co je na tom k ne/chápání?
shelle Shelle - Good Service 26.4.2007 20:24  7221
Jelena [7219]: já moc nechápu to solení.

Mozna to nechapes proto, ze nejsi dost tolerantni. Tim by se to dalo docela dobre vysvetlit.
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 26.4.2007 20:21  7220
RajčeTuším že mi to kdysi na Fidu poradil sám scalex, ale takové ocukrované rajče je ňaminka. Kór to čerstvě utržené domácí voňavé...
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 26.4.2007 20:18  7219
ostatně také protože třeba ten olej má svůj smysl - kvůli vitamínům rozpustným v tucích :)

já moc nechápu to solení. Máma utrhne výtečný domácí rajče... a jde si ho osolit... Já jim rajče samotné anebo už teda dělám nějaký ten salát: většinou rajče + nějaký ten sýr (obvykle balkán) + trocha olivového oleje, trocha balzamikového octa a půl tuny čerstvé domácí bazalky... no a občas teda přihodím i nějakou tu okurku nebo papriku :)

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt