Problém zkrátka není v tom chlebu, ale v NEREÁLNÝCH Keosanových očekáváních.
Obrázky na obalech úplně pominu, tím se člověk nesmí řídit u žádného výrobku, protože ta fotka je většinou výsledek několikahodinové práce food-stylisty. Takový je prostě marketing a nemá cenu si s tím lámat hlavu.
Porovnávat chleba z domácí pekárničky s profi chlebem je nesmysl, oba jsou pečeny úplně jiným způsobem, díky kterému je i to propečení obou bochníků různé. Kupovaný chleba je v peci, kde jde žár ze všech stran, proto je rovnoměrně propečený ze všech směrů. Domácí pekárna má pouze dole topnou spirálu která rozžhaví pečící nádobu. Je tedy jasné, že horní kůrka Z PRINCIPU (a na to člověk nemusí být nějak zvlášť študovaný) nemůže být tak propečená jako ostatní části chleba, které se přímo dotýkají žhavé nádoby.
Horní kůrka se ale vzniklým teplem a cirkulací horkého vzduchu přeci jen dostatečně propeče, jen nezíská tmavou barvu. To ale neznamená, že by ta kůrka nebyla propečená. Propečená je a dostatečně, jen nevybarvená.
Pokud by byla pekárna v nepořádku a neměla dostatečný výkon, došlo by k tomu, že by horní kůrka nebyla křupavá a byla by jen "uvařená". Ano, to by byla chyba a důvod k reklamaci. Ale pokud vršek křupe a není vysloveně bílý, pak to není chyba pekárny, ale featura. Možná existuje dražší pekárna, která má topné těleso i ve víčku a taková by pak dokázala upéct chleba, který je stejně tmavý ze všech stran.
Jinak mi ale lpění na barvě přijde dost zbytečné, pro mne je hlavním kritériem, aby byl chleba DOBRÝ. Je totiž určen k jídlu, ne k tomu, abych obdivoval jeho tmavou kůrku. |