Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Lopuch, server nejen
pro botaniky

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
keosan 7.5.2007 12:29  7390
NenuferVer, ze ten rozdiel, nie je taky velky v cene, keby si tvorca dal tu namahu konfrontovat pecenie s pekarom. Par uprav, ktore by neboli drahe a slapalo by to ako hodinky...

Safrish, ma nestvite - obycajny chleba upiekol clovek pred cca 200 -300 rokmi so svojimi rukami a hlinenou pieckou... Hold, to je pokrok v tretom tisicroci, nevediet ho urobit s modernou technikou :-D
Neviem preco sa vsetci obuvate do toho pecenia - v servise sa im tie poznamky o peceni nezdali divne a servis nakoniec uznal, ze ta pekaren nepecie /ani im sa to nepodarilo/ a dostal som vyreklamovane peniaze spat...
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 7.5.2007 12:29  7389
keosanno vždyť říkám, dej se k výzkumu pekárny pro armádu:-)))
gotreg 7.5.2007 12:27  7388
např...
keosan 7.5.2007 12:24  7387
ScalexVidis a v tom je rozdiel. Ja chcem i perfektny chleba na pohlad i chut... Ten chleba sa da taky upiect, ale je to v technickom usporiadani pekarniciek, zly technologicky navrh /nie je to domyslene vsetko do konca/. Stacilo by zobrat beznu pekaren, urobit trocha uprav /rovnomerne spiraly na oboch stranach, vlastne programovatelne casovanie, kalibracia termocidiel/ a slo by to urobit dokonale... Dokonalost je v malickostiach ;-)

Hold, ale nechajme to tak, zhodneme sa - ze ma na ne vacsie naroky....
nenufer 7.5.2007 12:23  7386
keosanale to si potom kup poriadnu pekarnicku a nie nieco za par stoviek. Nemozes ocakavat profesionalny vysledok od hobby naradia :-)
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 7.5.2007 12:21  7385
A kurka neni testo?
keosan 7.5.2007 12:20  7384
gotregEmulgatory a farby su v beznom chlebe /hrajucom sa na celozrnny, zafarbovany/ - tmave je vsak cesto. Normalna korka je z pecenia.

Isteze je to ina metoda, ale ja v tej pekarne UPECIEm tmavy chlieb, ked ho bude este nejaky ten cas dopekat. Pre mna je vsak podstatne upiect ho automaticky, bez nejakych podvodov so zafarbovanim. Upiect v danej kvalite, mnozstve a pri danej korke /automaticky/. Tiey by sa to dalo tak, keby boli ine casovania na pekarni. Z pekarni mam ten dojem, ze pecenie chleba poddimenzuju minimalne o cca 30-40 percent. A ked si clovek da plnu davku chleba, tak je to pecenie horsie... Chcelo by to jednoducho presnejsiu kalibraciu, nastavenie casovani faz jednotlivych programov... Napr. i umiestnovanie ziaricov, nielen dole, ale i na vrch, nech sa to prepecie rovnomerne. Ale to je na dlhsiu technologicku disputu...
scalex Scalex 7.5.2007 12:18  7383
Problém zkrátka není v tom chlebu, ale v NEREÁLNÝCH Keosanových očekáváních.

Obrázky na obalech úplně pominu, tím se člověk nesmí řídit u žádného výrobku, protože ta fotka je většinou výsledek několikahodinové práce food-stylisty. Takový je prostě marketing a nemá cenu si s tím lámat hlavu.

Porovnávat chleba z domácí pekárničky s profi chlebem je nesmysl, oba jsou pečeny úplně jiným způsobem, díky kterému je i to propečení obou bochníků různé. Kupovaný chleba je v peci, kde jde žár ze všech stran, proto je rovnoměrně propečený ze všech směrů. Domácí pekárna má pouze dole topnou spirálu která rozžhaví pečící nádobu. Je tedy jasné, že horní kůrka Z PRINCIPU (a na to člověk nemusí být nějak zvlášť študovaný) nemůže být tak propečená jako ostatní části chleba, které se přímo dotýkají žhavé nádoby.

Horní kůrka se ale vzniklým teplem a cirkulací horkého vzduchu přeci jen dostatečně propeče, jen nezíská tmavou barvu. To ale neznamená, že by ta kůrka nebyla propečená. Propečená je a dostatečně, jen nevybarvená.

Pokud by byla pekárna v nepořádku a neměla dostatečný výkon, došlo by k tomu, že by horní kůrka nebyla křupavá a byla by jen "uvařená". Ano, to by byla chyba a důvod k reklamaci. Ale pokud vršek křupe a není vysloveně bílý, pak to není chyba pekárny, ale featura. Možná existuje dražší pekárna, která má topné těleso i ve víčku a taková by pak dokázala upéct chleba, který je stejně tmavý ze všech stran.

Jinak mi ale lpění na barvě přijde dost zbytečné, pro mne je hlavním kritériem, aby byl chleba DOBRÝ. Je totiž určen k jídlu, ne k tomu, abych obdivoval jeho tmavou kůrku.
nenufer 7.5.2007 12:17  7382
gotregto prosim ta neries, on chce tmavy dokonaly chlieb ktory bude lacnejsi ako v obchode lebo on predsa nebude kupovat ziadnu hotovu zmes :-)
gotreg 7.5.2007 12:14  7381
No, v tom případě mi to příjde lehce meshugene, protože dle mého skromného názoru veškeré pekárny (ať malé & soukromé či velké) používají
- úplně jinou technologii
- potravinářská aditiva, včetně těch, které zajistí tmavou/hladkou/křupavou kůrku (můžeš to nazvat spekulování a farbení)

ergo srovnáváš nesrovnatelné a připomínáš mi jednoho dýmkaře, který chtěl "opravdový přírodní tabák bez Virginie"
keosan 7.5.2007 12:09  7380
gotregANO, porovnavam...

Napr. toto uz aspiruje na tmavy chleba. Ale autor to obratil hore nohami, takze nevidno, ci je vrch chleba upeceny... Ktovie, ci to bolo extra dopekane...

http://www.domaci-pekarny.cz/peceme/archiv/crispy-bloomer.jpg
gotreg 7.5.2007 12:07  7379
Takže jestli Ti rozumím, chléb, který pečeš sám v pekárně srovnáváš s kupovanými chleby?
keosan 7.5.2007 12:07  7378
gotregNapr. na pekarne Moulinex OW200030 boli fotografie tmaveho chleba /i na krabici pekarne boli vsetky 3 stupne tmavosti/.

Vseobecne sa da porovnavat s chliebmi z beznej pekarne, kde je bezne pecene stred, alebo niekedy tmavo. Tmava je o trochu bledsia od prazenej kavy...
gotreg 7.5.2007 12:03  7377
mohu se zeptat, Keosane (všeobecně ohne-ironie), s jakým tmavým chlebem ten z pekárny srovnáváš?
keosan 7.5.2007 11:56  7376
kvitkoUdaje z navodov /rozne cudzie znacky/, ani neberiem za smerodatne. V servisoch vsade hovorili, ze su tam zle preklady Napr. miesto hladkej muky - napisali hrubu, ine pomery vody atd atd.

I z prezentacii ludi na internete sa clovek dozveda, ze nieco prifarbili, potreli cukrom, aby to zhnedlo. Ci dopekali z druhej strany. Pre mna znaci, ze je to koser, ked sa to podari na prvy raz a nie spekulovanim, farbenim atd. Jednoducho, pokial ma nieco mat garantovane parametre, tak to tak musi pracovat a nie, ze je to poddimenzovane /alebo marketingove oddelenie prikrasli vysledky o 30 percent - ano takto sa to da upiect v pekarnicke, ale zabudnu dodat, ze nie automaticky.../.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt